Psykosomatisk Traumemodel er i Danmark også kendt under navnet METAsundhed.
Psykosomatisk Traumemodel en ny analysemodel af symptomer og sygdom i kroppen, som giver indsigt i de følelsesmæssige traumer/chok, vi oplever gennem livet. Det handler om samspillet og de biologiske processer, der opstår mellem psyke og krop, som vi mener er baseret på kroppens naturlige intelligens.
Denne nye forståelsesmodel, som er under stadig udvikling blev grundlagt i starten af 1980 af den tyske læge Dr. Ryke Gerd Hamer.
Dr. Ryke Gerd Hamer mister uventet sin søn i 1978 og få måneder senere får han konstateret en sygdom. Han sammenkobler den voldsomme traumatiske hændelse med sygdommen og det bliver kimen til det, vi i dag i Danmark kender som Psykosomatisk Traumemodel / METAsundhed.
Indenfor Psykosomatisk Traumemodel mener vi, at årsagen til et symptom i kroppen, opstår i det øjeblik vi oplever en uventet traumatisk / chok oplevelse. Altså et stress øjeblik.
I et bogstaveligt splitsekund i en specifik oplevelse opstår simultant et urbiologisk samspil mellem psyke, hjerne og krop ud fra en subjektiv oplevelse. Med andre ord kan det forklares som, at lynet slår ned og rammer og påvirker psyke, hjerne og et organ væv på samme tid. En naturlig urbiologisk process.
Der sker simpelthen en frekvens forandring på celleniveau i det øjeblik “stressen” opstår i kroppen, kaldet den aktive fase. Nøjagtig den samme forandring sker, i det øjeblik der findes en løsning, accept eller anerkendelse på den pågældende stress situation. Igen sker der en frekvens forandring på celleniveau og fra stress går kroppen over i en regenerationsfase.
I Psykosomatisk Traumemodel tror vi på naturloven, altså at æblet kun kan falde ned af stammen og ikke modsat. Jeg har tidligere nævnt knyster på fødder som eksempel og hvis det at gå i “forkert” fodtøj skulle være den sande årsag til knyster, så skulle alle få knyster af at gå i forkert fodtøj og det jo ikke tilfældet. Derfor må der være en anden årsag til denne ekstra bruskdannelse på foden. F. eks. et følelsesmæssige konfliktchok der ligger bag.
Som en kollega engang så fint udtrykte det: “Hvad psyken undertrykker, udtrykker kroppen”.
I Psykosomatisk Traumemodel bruger vi udtrykket en UDIN, det står for Uventet, Dramatisk, Isoleret og Nul strategi.
I et konfliktchok opleves en totalt Uventet hændelse, som subjektivt opleves Dramatisk og hvor man føler sig Isoleret, måske føler man sig alene. Man har Nul / ingen strategi til at håndtere det som sker. I et kort øjeblik føles det som om, man fryser fast i øjeblikket og simpelthen “hopper” ud af kroppen.
Kroppen reagerer instinktivt på følelsen i en oplevelse. Derfor kan man efterfølgende trigges ind i et specifikt traume igen, hvor oplevelsen måske er anderledes, men følelsen giver den samme fysisk følte fornemmelse i kroppen. Det kalder vi en traumetråd til det oprindelige konfliktchok = UDIN’en.
Herover ser du en skala som viser de to faser.
Ofte skal vi tilbage til barndommen, hvor det oprindelige konfliktchok opstod, UDIN’en. Og i mange tilfælde går det tilbage i generationer.
Grundtanken er, at forstå den urbiologiske proces der opstår ved en traumatisk hændelse.
Et sygdomsforløb gennemgår 2 faser. Første fase kaldes den aktive fase og den anden fase kaldes regenerationsfasen. Man kan sige, at kroppen på celleplan tilpasser sig i de to faser.
De fleste symptomer fremstår i fase 2 = regenerationsfasen og få symptomer opleves i fase 1 = den aktive fase. Den første fase overses ofte. Men selve forløbet starter altid i den aktive fase.